Nemigazország

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! Itt az is megtörténhet, ami máshol nem, és meg is történik. Az ellentettje méginkább. A túlélés kérdéses, majd töröm az utat. Gondolkodok, elmélkedek, (s)írdogálok. Ezé van ez itt...

A vonat nem vár...

..az írás megmarad

Közhelyeim

Dakar light

2008.01.17. 14:39 | Prophet | Szólj hozzá!

Bizonyára már mindenki tudja, merre is fekszik a kies Mauritánia. Al Jumhuriya Al Islamiya Al Muritaniya a "vendégszeretetéről" vált hírhedté, amikor is December 27-én a terroristák három katonát megöltek a nyugat-afrikai országban, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, míg egyet súlyosan megsebesítettek.
Sajnálom is a versenyzőket, hogy nem jutnak hozzá az olcsó benszülött lányokhoz némi mauritániai ouguiya-ért. Otthon drágák a lányok, rádásul a kiskorúakat védik is. Az évenkínti repesztéseken kívűl persze van még látnivaló Mauritániában: 1 030 700.00 km2-nyi sivatag, berber (82%), néger (16%), egyéb (2%) népekkel feltöltve. Megjegyezném, Iszlám köztársaságról beszélünk, ezért talán érthető, hogy némiképp konzervatívan viszonyulnak a nyugati kultúrához, mindazonáltal ez nem magyarázza, hogy miért nem fúrnak egy kurva kutat, ahelyett, hogy AK-kal rohangálnak. De nem vagyok én szociológus, hogy ehhez értsek. Csupán az örömhírt hozom, miként a betlehemi csillag, hogy aki hiányolta az ország  sztyeppés, szavannás területeit, melyek a Szenegál alföldjébe térnek nyugodni, ne kárhoztassa tovább az idegen kultúrákat! A remény feléledt! Veszprém és Várpalota környéke (közelebbről a lőtéren) kárpótolhatja majd a rajongókat! Legalábbis Újhelyi István szerint. Innentől gyanús... de túl előítéletes vagyok. Tovább is van, kéretik kattintani!

A Népszabadság írta a szerdai számában (itt már nagyon előítéletes vagyok), hogy a Dakar-ralit szervező és a rendezvény jogait is birtokló francia Amaury Sport Organisation (ASO)  Királynék Városát övező murvás lőtereken is el tudná képzelni a  pót-Dakart. A környezet ugyan nem hasonlít a sivatagihoz, ott ugyanis homok van, ami geológiai szempontból (és vegytanilag is) különbözik a murvától, de talán mindenki látott már murvát, és mindenki látott már homokot. Az egyik ahova áprisban szerveznék a Dakart, a másik meg az, amibe a kutyák/macskák/csövesek szarnak a játszótéren.  A szervezők számára mindez indiferens, elhanyagolható körülmény, a ralli OB is jól megfér itt, akkor a milliós Dakar miért ne? Rádásul, ahogyan én azt elképzeltem, fel is dobhatnánk a környéket vele!

Hogy? Talán már az őzek, vaddisznók is unják a  hazai mezőnyt, a sokéves rallinapok már monotonná váltak. Arról ne is beszéljünk, amikor talján felebarátaink jönnek ide hadgyakorolni, és a NATO márkájú dzsippeikkel, páncélosaikkal legyalulják a domboldalt, kilőnek pár tonna gránátot, összességében környezetrendezés tartanak, amíg itt vannak. Persze tévedés ne essék, nem a 3 napos OB-től fog összeomlani a Bakonybeli vegatáció, de azért az olaszok/németek (gyakorlatilag nemzettől független a dolog) otthon is baszhatnák a rezet játszadozhatnának a tankjaikkal, bár kétlem, hogy ezt az ottani lakosok, vagy a környezetvédők jó szemmel, és zokszó nélkül tűrnék. De ahova szemetet járnak lerakni a germánok, oda miért is ne járhatnának hadgyak.-ni. A szovjetek ellen se volt kifogása senkinek (persze..), akkor most miért is lenne? Meg NATO kötelezettség! Szegény Szekeres Imrének még szabadkoznia kéne, esetleg több katonát küldeni Bin Ladent felkutatni (látta valaki mostanában?), ha nem vállalnánk elég szerepet.

De vissza a pót-Dakarhoz! Tehát Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a Népszabadság megkeresésére csak a tárgyalások tényét erősítette meg, nem árult el részleteket. Csupán annyit mondott: az ASO vezetői eredetileg a 2010-es Dakar-rali prológjának magyarországi megrendezéséről folytattak egyeztetéseket Budapesten, de a megbeszéléseken egyebek között egy esetleges áprilisi, Veszprém környéki verseny is szóba került (ezt így kimásoltam egy az egyben). Esetleges tehát a dolog. Reménykedjünk, na! Kicsit! Merjünk nagyok lenni, már Ők is belátták ezt! Vállalkozzunk a Dakar megrendezésére! És hogy miért? Nem egy zsák krumpliért...

Ugyanis nekem szilárd elképzeléseim vannak. Mi lenne, ha csupán szívjóságból hoznánk ide pár tonna homokot? Behintenénk vele a lőteret. Buckákat is emelnénk, ezt mondjuk társadalmi munkában végezhetnék a kádártai bentlakásos intézmény fogvatartottai. Meg általános iskolákból is jöhetnének csoportok, aki több vödör homokot mer, az kap egy saját bennszülöttet, elnevezhetik, locsogathatják, meg ilyesmi. Azok is lennének ugyanis! Sivatagi verseny berberek, tuaregek nélkül? Lennének aranyos kis sárból, fűből tapasztott kunyhók. Egész faluk. Idehoznánk néhány négert, talán Fekete Pákót is sikerülne megnyerni. Persze a Dakarosok élete nemcsak játék és mese! Hallotatok már a gonosz iszlamistákról? No, ők is jelen lennének. Mindig máshol bujkálnának a buckalakók, így a 367. körben sem tudnák a versenyzők, vajon honnan jön a golyó! Ami ezeknél a sporteseményeknél nélkülözhetetlen, a média is jelen lenne! A Veszprém TV-nek legalább lenne nézettsége. Ha mégis valamelyik kerTV szerezné meg a jogokat, akkor természetesen lenne szavazás, meg nyereményjáték is. Aki minden nap szavaz, az részt vesz egy nagy sorsoláson. A végső nyertes pedig a verseny végeztével megörökölné az egyik falut, teljes lakossággal, akiket kizsákmányolhat, és iga elé foghat, hogy a farmját kezeljék. Persze lehetne jó, kedves Bvana is. Embere válogatja. És milyen kultúrantropológiai kutatási területet biztosítana egy ilyen kis falu, Távol Afrikától? Lenyűgöző terv. Idegenforgalom szempontjából is kecsegtető. Idejönnének százezrek, hogy végigizgulják az etapokat. Nekik épülhetne pár szálloda is (ha csak ideiglenesen, és fából), meg parkoló. Pl a kisboltok is jól járnának vele! Logisztikailag teljesen kivitelezhető, mi ez Veszprémnek meg Várpalotának? Különben is, itt van Szentkirályszabadján a reptér! Áprilisig még van idő, addig összeszedhetjük magunkat!
 
Én egy újabb kormányzati zászlóshajót vizionálok, ami kiemelkedik a politika habjaiból, és hiába csapkodják a hullámok, tűr rendületlenül az idiotizmus tengerén, nem remeg meg, a kapitány erőseny szorítja a kórmányt, hiába kiáltoznak holmi őrszemek, hogy jéghegy előttünk, teljes gőzre kapcsol inkább, mert Bátorság kell, meg egy kis tűrés, előbb utóbb eljön a Kánaán! Le lehet szállni, ott a mentőcsónak, azokra nincs is szükség, akik visszatartanák a hajót, akik elirigylik a sikert, meg dogmatikusan ragaszkodnak a józan észhez! Mert ez az Álomhajó, halad a célja felé, immáron Féktelenül...


Update 1: ahogy eljött a péntek, megérkezett a szokás szerint a Veszprémi 7 is. Újság, ingyenes, a városról szól érdekes módon. Szerepel is benne a fennen vázolt cikk (témája): Veszprémbe jön a Dakar címen. Nem tudtam úgy belinkelni, hogy kattintható legyen a kép, és ne itt foglalja a helyet.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemigazorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr26300898

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: pożyczka bez zaświadczeń 2018.05.08. 09:39:53

Capoeirából MMA : Murilo Chacal - tucano

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: turizmus veszprém ötletek dakar bamako mauritánia várpalota pót dakar ralli
süti beállítások módosítása