Nemigazország

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! Itt az is megtörténhet, ami máshol nem, és meg is történik. Az ellentettje méginkább. A túlélés kérdéses, majd töröm az utat. Gondolkodok, elmélkedek, (s)írdogálok. Ezé van ez itt...

A vonat nem vár...

..az írás megmarad

Közhelyeim

Abigél

2008.01.11. 13:43 | Prophet | Szólj hozzá!

Tegnap, miután megszabadultam félig a mázsás tehertől, a köröző keselyűket is sikerült elijeszteni egy száraz ág, nomeg az életrevalóság segítségével (gyk: a vizsgáim nagy részét letudtam, alapszakon 1 van hátra, és eddig jól állok), gondoltam, bár még sok idő van 21-éig, azért össze kéne szednem magam, teljesíteni a feltételeket, meg amiből kérdezhetnek. Művtöri vizsga, egyik ilyen kitétel az Abigél nevű mű abszolválása volt. Nem a könyvről, jelen esetben a filmről beszélek. Mindazonáltal a hat óra, amibe a filmet sűrítették, elég lett volna a fél könyv elolvasára. Miután legyűrtem (egyszer elaludtam rajta, de talán megbocsátják), megállapítottam, hogy a mai magyar filmművészet egy rakás szar, nyomába sem ér a régi szép időknek (azért Kádár ne jöjjön vissza).

Nomármost. A történetet nem mindenki ismeri. Pótolja gyorsan a hiányosságot, internet, könyvtár rendelkezésre áll. Röviden, a Port.hu adatbázisából plagizálva: A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első nap megtudja, hogy ebben a világtól "távoleső" helyen sok különös dolog történik, s bár társai kiközösítik, egyetlen reménye marad a titokzatos Abigél, aki végső kétségbeesésében mindenkin segít. A vidéki iskola egy bentlakásos intézmény,  rendkívűl komoly, és szigorú szabályokkal. Elég annyi, hogy a  gyermek protestáns (református) nevelést kap, így a világ hívságai/csúfságai nem mételyezhetik meg  tiszta lelküket!  Poént nem lövök le, hogy ez az erőszakosság,  szabályozott életmód mennyire képtelen egy fiatal lánynak. 
De nem is erről szerettem volna szót ejteni (bár a reformációról kell majd beszélnem a vizsgán, meg Pál apotol leveleiről. Kár hogy erről nem csináltak filmet..)

Hanem arról van szó, Felebarátaim az Úrban, hogy stílusos legyek, hogy ebben az időben (
1978) még tudtak filmet csinálni! Az Aczél elvtárs (elvtársod a halál) figyelő szemei alatt munkálkodó művészurak (jelen esetben  Zsurzs Éva)  is fényévekkel jobbat alkottak, mint a maiak. Esetleg nem csak tőlük, hanem a színészektől is függött a dolgok? Nem kell sokáig az államat vakarni a megoldásért: igen. Zseniális színész alakítások jellemezték ezt a kort, a színészóriások ekkor még nem műmellű riherongyok, és ripacsok voltak.  Szerencsi Éva, Básti Lajos, Ruttkai Éva, Piros Ildikó, Garas Dezső... Fel kéne sorolni az egész gárdát, úgy lenne tisztességes, hisz megérdemelnék. A Ginát alakító Szerencsi, vagy a Königet megszemélyesítő Garas Dezső előtt leborulok. Úgy ahogy a többiek előtt is.

Érdemes a régi, magyar filmeket nézni. Lehet, hogy kissé nevetségesnek tűnnek, de nem olyan mesterkéltek, mint a maiak. Elég, elég ha ránézek egy filmre, és megmondom, vajon a magyar olvasztótégelyben készült, vagy máshol. Nem mondom, hogy nincsenek ma sikeres darabok. Vannak, kivételes esetekben. De az új színészgeneráció már nem hasonlítható a régihez, megmártóztak a bulvár, meg a szenny mocsarában. Többet szerepelnek a Blikkben, mint a színpadon. Csak nem tudom, mikor játszanak...

A bejegyzés trackback címe:

https://nemigazorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr86293396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kritika film vizsga abigél magyar film színészek
süti beállítások módosítása